AURINKOSÄHKÖ MÖKEILLE 240V

Meiltä saat tehokkaan aurinkosähköjärjestelmän, jolla poistat sähköliittymän tarpeen kokonaan!

Aurinkopaneelit 240 V kesämökki järjestelmässä

Aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Aurinkopaneelien tehon on käytännössä oltava minimissään noin 600W. Yksittäisen aurinkopaneelin teho vaihtelee noin 300W – 600W välillä.. Tarvittaessa aurinkopaneelien määrää kasvatetaan vastaamaan isompaa sähkönkulutusta. Aurinkopaneelit voi asentaa katolle, seinälle tai maatelineelle. Paneelit on saatava mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Paneeleista saadaan suurin teho, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Puista aiheutuvat pienetkin varjot pienentävät paneelin lataustehoa. Laadukkaitten aurinkopaneelien elinikä on useimmiten kymmeniä vuosia.

Latauksensäädin aurinkopaneeleille

Latauksensäädin muokkaa aurinkopaneeleilta tulevan sähkön sopivaksi akkujen latausta varten. Hyvä latauksensäädin maksimoi akkujen eliniän. Latauksensäätimeen kytketään ainoastaan aurinkopaneelit ja akusto. Latauksensäätimenä käytetään yleensä MPPT-tyyppistä latauksensäädintä, johon voidaan kytkeä sisäänmenoon jopa 150 V jännite aurinkopaneeleilta. Tällöin aurinkopaneelit ovat kytketty sarjaan. Akusto kytketään yleensä vähintään 24 V jännitteiseksi. Latauksensäädin mitoitetaan aurinkopaneelien tehon ja järjestelmän sähkönkulutuksen mukaan. On myös mahdollista käyttää yhdistelmälaitetta, missä latauksensäädin ja invertteri on rakennettu samaan laitteeseen.

Akusto 240 V aurinkosähköjärjestelmälle mökillä

Akustona kannattaa käyttää huoltovapaata AGM-akkua, joka on tarkoitettu aurinkosähköjärjestelmiin. Huoltovapaa AGM akku kestää suuritehoisen invertterin rajuja virranottopiikkejä akustosta huomattavasti paremmin kuin avoin akku. Huoltovapaan akun elinikä on selvästi invertterikäytössä avointa akkua pidempi.

Akuston jännite voi olla pienellä invertterillä 12 V, mutta isommilla inverttereillä akuston jännite pitää olla 24 V tai 48V. Nostamalla akuston jännitettä saadaan akustosta invertterille kulkeva virta pienennettyä järkevälle tasolle.

Akustoksi olemme usein kytkeneet huoltovapaita 240 Ah AGM-akkuja 2 kpl, jotka on kytketty sarjaan saavuttaaksemme 24 V jännitteen akustossa. Tällöin akusto on 240Ah/24V tämä vastaa siis 480 Ah/12V akustoa. Myös pienempitehoisia akkuja voidaan käyttää. Tällöin akkujen määrää kasvatetaan, että saavutetaan akuista saatava riittävä teho.

Akusto mitoitetaan huomioiden sähkönkulutus, sähkölaitteiden käynnistysvirrat ja aurinkopaneelien latausteho. Mikäli aurinkopaneeleiden teho on pieni akuston kokoon nähden, vaarana on akuston jatkuva alivaraus. Akuston jatkuva alivaraus tulee lyhentämään akkujen odotettua elinikää. Parempi tilanne on, että aurinkopaneeleiden teho on riittävä akkujen varaamiseen mahdollisimman nopeasti taas täydeksi. Akut talvehtivat täydessä varauksessa mökillä. Niitä ei tarvitse raahata kotiin.

Invertteri 240 V kesämökkijärjestelmiin

Invertterillä muutetaan akustosta saatava jännite 240 voltin vaihtosähköksi. Invertterin tehon mitoitukseen vaikuttaa sähkölaitteiden ottama teho ja akuston antama teho. Akuston kapasiteetti pitää olla riittävä, että invertteri pystyy syöttämään tarvittavan tehon sähkölaitteille. Sähkölaitteiden käynnistysvirrat on otettava huomioon. Esimerkiksi jääkaapin normaali käyntivirta on pieni, mutta käynnistysvirta on suhteettoman iso käyntivirtaan nähden. Lisäksi pitää huomioida, että käynnistysvirtojen aikana muiden laitteiden sähkönsyöttö ei häiriinny liiallisen yhteistehotarpeen takia.

Kesämökeille hankittavan invertterin tehon tulisi minimissään olla noin 2000 VA. Käynnistysvirtaa invertterit saattavat antaa jopa kaksinkertaisen määrän nimellistehoon nähden muutaman sekunnin ajan.

Mihin 240 V kesämökkijärjestelmä soveltuu

Tällöin kaikki sähkölaitteet voivat olla verkkokäyttöisiä. Käytettävien laitteiden tehoa rajoittaa invertterin antama teho. Edellä mainittu invertteri soveltuu syöttämään sähköä valaistukselle, jääkaapille, televisiolle, kannettaville tietokoneille, puhelimille, kahvinkeittimelle ja mikroaaltouunille. Kaikki sähkölaitteet eivät voi välttämättä olla samaan aikaan päällä, koska tällöin invertterin antama kokonaisteho ylittyy.

Lieden, lämmittimien ja muiden isotehoisten sähkölaitteiden kytkeminen järjestelmään ei käytännössä onnistu tai tulee kalliiksi saavutettuihin hyötyihin nähden. Mikäli invertterin tehoa kasvattaa pitää samalla kasvattaa myös akuston tehoa ja aurinkopaneelien kokoa. Kaikki järjestelmän pääkomponentit ovat toisistaan riippuvaisia. Sähköasennukset tehdään samalla tavoin kuin jos kesämökki olisi liitetty sähkölaitoksen sähköverkkoon. Mikäli myöhemmin kesämökki halutaan liittää sähkölaitoksen sähköverkkoon, voidaan tehdyt sähköasennukset pienin muutoksin kytkeä sähkölaitoksen verkkoon.

SÄHKÖTOVI

Johdinkuja 2, 55700 Imatra
toimipiste 05-4734554
Tommi Villanen 0400-551066
asiakaspalvelu(at)sahkotovi.fi
y-tunnus 0980221-0