12 V AURINKOSÄHKÖ­JÄRJESTELMÄ KESÄMÖKILLE

Järjestelmän pääkomponentit ovat aurinkopaneelit, latauksensäädin ja akusto.

Aurinkopaneelit kesämökeille

Aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Aurinkopaneeleja järjestelmässä on useimmiten 1-2 kappaletta. Yleisimmin käytetty paneeli on teholtaan 160 W. Aurinkopaneelien kokonaistehot järjestelmissä asettuvat usein 160- 320 W välille. Aurinkopaneelit voi asentaa katolle, seinälle tai maatelineelle. Paneelit on saatava mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Paneeleista saadaan suurin teho, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Puista aiheutuvat pienetkin varjot pienentävät paneelin lataustehoa. Laadukkaitten aurinkopaneelien elinikä on useimmiten kymmeniä vuosia.

Latauksensäädin aurinkopaneeleille

Latauksensäätimeen kytketään aurinkopaneelit, akusto ja kulutuslaitteet. Latauksensäädin muokkaa aurinkopaneeleilta tulevan sähkön sopivaksi akkujen latausta varten. Latauksensäädin estää myös akkujen ylilatauksen sekä akkujen purkamisen liian tyhjäksi. Hyvä latauksensäädin maksimoi akkujen eliniän. Latauksensäädin mitoitetaan aurinkopaneelien tehon ja järjestelmän sähkön kulutuksen mukaan. Yleisimmät latauksensäätimet kestävät läpimenevää virtaa 15 tai 30 ampeeria. Virtamäärän rajoitus koskee aurinkopaneeleilta latauksensäätimelle tulevaa latausvirtaa sekä kulutuslaitteisiin latauksensäätimen läpi menevää virtaa.

Akusto kesämökkien aurinkosähköjärjestelmälle

Akustona kannattaa aina käyttää akkutyyppiä, joka on tarkoitettu aurinkosähköjärjestelmiin. Akkuja on tyypiltään huoltovapaita ja avoimia. Huoltovapaille akuille ei tarvitse koko akun elinaikana tehdä mitään. Avoimen akun nestepinta täytyy kerran kesässä tarkistaa ja tarvittaessa lisätä akkuvettä. Akut talvehtivat täydessä varauksessa mökillä. Niitä ei tarvitse raahata kotiin. Yksittäisen akun teho vaihtelee useimmiten 115Ah ja 240Ah välillä.

Akusto mitoitetaan huomioiden sähkönkulutus ja aurinkopaneelien latausteho. Mikäli aurinkopaneeleiden teho on pieni akuston kokoon nähden, on vaarana akuston jatkuva alivaraus. Akuston jatkuva alivaraus tulee lyhentämään akkujen odotettua elinikää. Parempi tilanne on, että aurinkopaneeleiden teho on riittävä akkujen varaamiseen usein kesän aikana täydeksi.

Pienemmissä järjestelmissä riittää mahdollisesti yksi akku. Isommissa järjestelmissä tarvitaan 3-4 akkua. Toisinaan avoimet akut kestävät toimintakuntoisena yli kymmenenkin vuotta, mutta keskimääräinen elinikä on kokemuksemme mukaan jossain seitsemän vuoden tienoilla.

Huoltovapaat akut kestävät useimmiten yli kymmenen vuotta toimintakuntoisena. Huoltovapaat akut ovat hinnaltaan kalliimpia kuin avoimet akut.

Mihin 12 V aurinkosähköjärjestelmä soveltuu

Mikäli mökillä tarvitaan aurinkosähköä valaistukseen, television katseluun sekä puhelimien ja tietokoneiden lataukseen, järjestelmä on usein teholtaan 160W. Tosin pienempikin teho saattaa toisinaan riittää.

Tarvittavan aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Järjestelmien hinta asettuu usein 600 euron ja 1300 euron välille. Hinta-arvio sisältää akuston, latauksensäätimen, aurinkopaneelit ja telineen paneelille.

12 V aurinkosähköjärjestelmällä saadaan myös 12 V jääkaappi toimimaan. Tällöin aurinkopaneeleina käytetään kahta 160 W paneelia ja akuston kapasiteetti pitäisi olla noin 400 -500Ah. Normaalioloissa jääkaapille ja muuhun käyttöön riittää sähköä keväästä syksyyn koko mökkikauden ajaksi. Järjestelmän hinta asettuu 1500 – 2000 euron välille. Hinta arvio sisältää akuston, latauksensäätimen aurinkopaneelit ja telineen aurinkopaneeleille.

Edellä kuvattuihin järjestelmiin voi kytkeä pienen invertterin, joka muuntaa akuston 12 voltin sähkön verkkovirtaa vastaavaksi 240 V sähköksi. Tällöin voit käyttää pienitehoisia 240 V sähkölaitteita kuten televisiota ja tietokoneita.

Kaikki lämpiävät kodinkoneet ovat edellä kuvatuille järjestelmille yleensä liian suuritehoisia. Esimerkiksi keittolevyt, kahvin- ja vedenkeittimet, mikroaaltouunit, hiuskuivaimet eivät sovellu edellä kuvatuissa järjestelmissä käytettäväksi.

SÄHKÖTOVI

Johdinkuja 2, 55700 Imatra
toimipiste 05-4734554
Tommi Villanen 0400-551066
asiakaspalvelu(at)sahkotovi.fi
y-tunnus 0980221-0