AURINKOSÄHKÖ MÖKEILLE

Meiltä saat mökillesi tehokkaan NAPS-aurinkosähköjärjestelmän, jolla poistat sähköliittymän tarpeen kokonaan!

SÄHKÖTOVISTA NAPS AURINKOSÄHKÖT KESÄMÖKEILLE

Sähkötovista voit tilata asennettuna mökillesi aurinkosähköjärjestelmän, joka toimii 12 V tai 240 V jännitteellä. Voit toki ostaa meiltä vain tarvittavat tarvikkeet ilman asennusta. Meiltä voit hankkia suoraan meidän myymälästä aurinkosähköjärjestelmiä ja niiden tarvikkeita. Myymälästämme löytyy mm. latauksensäätimiä, akkuja, aurinkopaneeleita ja muita tarvikkeita aurinkosähköjärjestelmiin liittyen. Toiminta-alueemme on pääsääntöisesti aurinkosähkössä Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi, Puumala ja näiden lähialueet.

240 V järjestelmän asentamiseen tarvitaan sähköurakointilupa. Lisäksi tekijällä pitää olla kokemusta aurinkosähköjärjestelmien asentamisesta myös 240 V jännitteelle.

12 V järjestelmän saa asentaa itse noudattaen valmistajan asennusohjeita. Usein ei kuitenkaan osata ottaa huomioon esimerkiksi kaapelien pituuksien vaikutusta johtimien poikkipintaan ja näitä suojaavien sulakkeiden kokoon. Väärin tehdystä asennuksesta aiheutuu palovaarariski. Mikäli haluat itse asentaa meiltä ostamasi 12 V aurinkosähköjärjestelmän saat meiltä ohjeet ja neuvot mukaan helpottamaan asentamista.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottama teho on aina rajallinen. Moni pieneltä tuntuva asia saattaa lisätä suhteettomasti koko järjestelmän kokoa ja samalla hintaa. Tällöin useasti keskustelemme asian todellisesta tarpeesta sekä voisiko kyseisen asian hoitaa jollain muulla tavoin kuin aurinkosähköllä.

Mikäli sinulla on kysyttävää aurinkosähköjärjestelmistä, ota meihin yhteyttä. Olemme toimittaneet aurinkosähköjärjestelmiä jo 20 vuoden ajan. Kokemusta mökkien aurinkosähköjärjestelmien toiminnasta on kertynyt meille jo sadoista järjestelmistä. Voit luottaa osaamiseemme. Meiltä saat apua myös, jos aurinkosähköjärjestelmäsi mökilläsi ei toimi. Korjaamme mökeillä kaikenmerkkisiä aurinkosähköjärjestelmiä.

12 V AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMÄ KESÄMÖKILLE

Järjestelmän pääkomponentit ovat aurinkopaneelit, latauksensäädin ja akusto.

Aurinkopaneelit kesämökeille

Aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Aurinkopaneeleja järjestelmässä on useimmiten 1-2 kappaletta. Yleisimmin käytetty paneelit ovat tehoiltaan 90 W tai 150 W. Aurinkopaneelien kokonaistehot järjestelmissä asettuvat usein 90 – 300 W välille. Aurinkopaneelit voi asentaa katolle, seinälle tai maatelineelle. Paneelit on saatava mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Paneeleista saadaan suurin teho, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Puista aiheutuvat pienetkin varjot pienentävät paneelin lataustehoa. Laadukkaitten aurinkopaneelien elinikä on useimmiten kymmeniä vuosia.

Latauksensäädin aurinkopaneeleille

Latauksensäätimeen kytketään aurinkopaneelit, akusto ja kulutuslaitteet. Latauksensäädin muokkaa aurinkopaneeleilta tulevan sähkön sopivaksi akkujen latausta varten. Latauksensäädin estää myös akkujen ylilatauksen sekä akkujen purkamisen liian tyhjäksi. Hyvä latauksensäädin maksimoi akkujen eliniän. Latauksensäädin mitoitetaan aurinkopaneelien tehon ja järjestelmän sähkön kulutuksen mukaan. Yleisimmät latauksensäätimet kestävät läpimenevää virtaa 15 tai 30 ampeeria. Virtamäärän rajoitus koskee aurinkopaneeleilta latauksensäätimelle tulevaa latausvirtaa sekä kulutuslaitteisiin latauksensäätimen läpi menevää virtaa.

Akusto kesämökkien aurinkosähköjärjestelmälle

Akustona kannattaa aina käyttää akkutyyppiä, joka on tarkoitettu aurinkosähköjärjestelmiin. Akkuja on tyypiltään huoltovapaita ja avoimia. Huoltovapaille akuille ei tarvitse koko akun elinaikana tehdä mitään. Avoimen akun nestepinta täytyy kerran kesässä tarkistaa ja tarvittaessa lisätä akkuvettä. Akut talvehtivat täydessä varauksessa mökillä. Niitä ei tarvitse raahata kotiin. Yksittäisen akun teho vaihtelee 115Ah ja 240Ah välillä.

Akusto mitoitetaan huomioiden sähkönkulutus ja aurinkopaneelien latausteho. Mikäli aurinkopaneeleiden teho on pieni akuston kokoon nähden, on vaarana akuston jatkuva alivaraus. Akuston jatkuva alivaraus tulee lyhentämään akkujen odotettua elinikää. Parempi tilanne on, että aurinkopaneeleiden teho on riittävä akkujen varaamiseen aina täydeksi.

Pienemmissä järjestelmissä riittää mahdollisesti yksi akku. Isommissa järjestelmissä tarvitaan 3-4 akkua. Toisinaan avoimet akut kestävät toimintakuntoisena yli kymmenenkin vuotta, mutta keskimääräinen elinikä on kokemuksemme mukaan jossain seitsemän vuoden tienoilla. Huoltovapaat akut kestävät useimmiten yli kymmenen vuotta toimintakuntoisena. Huoltovapaat akut ovat hinnaltaan kalliimpia kuin avoimet akut.

Mihin 12 V aurinkosähköjärjestelmä soveltuu

Mikäli mökillä tarvitaan aurinkosähköä valaistukseen, television katseluun sekä puhelimien ja tietokoneiden lataukseen, järjestelmä on usein teholtaan 150W. Tosin pienempikin teho saattaa toisinaan riittää.

Tarvittavan aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Järjestelmien hinta asettuu usein 800 euron ja 1300 euron välille. Hinta-arvio sisältää asennustarvikkeita, akuston, latauksensäätimen ja aurinkopaneelit.

12 V aurinkosähköjärjestelmällä saadaan myös 12 V jääkaappi toimimaan. Jääkaapin koko on 128 litraa. Tällöin aurinkopaneeleina käytetään kahta 150 W paneelia ja akustona 3-4 kpl 115 Ah akkuja. Normaalioloissa jääkaapille ja muuhun käyttöön riittää sähköä keväästä syksyyn koko mökkikauden ajaksi. Järjestelmän hinta asettuu 2000 – 3000 euron välille. Hinta-arvio sisältää kylmäkoneikolla varustetun laadukkaan 12 V jääkaapin, asennustarvikkeita, akuston, latauksensäätimen ja aurinkopaneelit.

Edellä kuvattuihin järjestelmiin voi kytkeä pienen invertterin, joka muuntaa akuston 12 voltin sähkön verkkovirtaa vastaavaksi 240 V sähköksi. Tällöin voit käyttää pienitehoisia 240 V sähkölaitteita kuten televisiota ja tietokoneita.

Kaikki lämpiävät kodinkoneet ovat edellä kuvatuille järjestelmille yleensä liian suuritehoisia. Esimerkiksi keittolevyt, kahvin- ja vedenkeittimet, mikroaaltouunit, hiuskuivaimet eivät sovellu edellä kuvatuissa järjestelmissä käytettäväksi.

Aurinkosähkö saatiin mökilleni ripeästi ja ammattitaitoisesti. Sähköasennuksissa käännyn Sähkötovin puoleen!

Sinikka

Rautjärvi

Työ suunniteltiin hyvin, kohteet käytiin yhdessä läpi paikan päällä ja suunnitelmat pitivät, yllätyksiä ei ollut. Tila siivottiin ja asennusjälki oli siisti. Myös lämpöpumpun käyttö koulutettiin ja myöhemmin vielä varmistettiin, että käyttö luonnistuu.

Jukka

Imatra

Vanhan aurinkosähköjärjestelmän päivitys mökillä kävi Sähkötovin kautta käden käänteessä - enää ei tarvitse miettiä montaako lamppua pitää kerrallaan päällä! Myös järjestelmän käyttö koulutettiin perinpohjaisesti. Suurkiitokset!

Outi

Ruokolahti

Mitään huomautettavaa ei tästä urakasta jäänyt, päin vastoin. Suosittelemme varauksetta muillekin.

Jari

Ruokolahti

Työn suunnittelu ja toteutus oli aivan erinomaista. Ammattilaisten työjälkeä on ilo katsella. Vieläkin! Huoltovapaat aurinkopaneelit tuottavat sähköä aivan itsestään ja sen näen sähkölaskussani.

Pekka

Luumäki

Sähköjen asennus kesämökkiini onnistui mallikkaasti, vaikken ollut paikalla. Erikoiskiitos muusta avusta sähköjärjestelyihin liittyen!

Kaija

Espoo

240 V AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMÄ KESÄMÖKILLE

Järjestelmän pääkomponentit ovat aurinkopaneeli, latauksensäädin, invertteri ja akusto

Aurinkopaneelit 240 V kesämökki järjestelmässä

Aurinkopaneelien tehon mitoitus on tehtävä aina tapauskohtaisesti asiakkaan kanssa keskustellen. Aurinkopaneeleja järjestelmässä on useimmiten minimissään kaksi kappaletta. Yleisimmin käytetty paneeli on teholtaan 275W tai 310W. Aurinkopaneelien kokonaisteho järjestelmissä ovat kahdella aurinkopaneelilla 550W tai 620W. Tarvittaessa aurinkopaneelien määrää kasvatetaan vastaamaan isompaa sähkönkulutusta. Aurinkopaneelit voi asentaa katolle, seinälle tai maatelineelle. Paneelit on saatava mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Paneeleista saadaan suurin teho, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Puista aiheutuvat pienetkin varjot pienentävät paneelin lataustehoa. Laadukkaitten aurinkopaneelien elinikä on useimmiten kymmeniä vuosia.

Latauksensäädin aurinkopaneeleille

Latauksensäädin muokkaa aurinkopaneeleilta tulevan sähkön sopivaksi akkujen latausta varten. Hyvä latauksensäädin maksimoi akkujen eliniän. Latauksensäätimeen kytketään ainoastaan aurinkopaneelit ja akusto. Latauksensäätimenä käytetään yleensä MPPT-tyyppistä latauksensäädintä, johon voidaan kytkeä sisäänmenoon jopa 150 V jännite aurinkopaneeleilta. Tällöin aurinkopaneelit ovat kytketty sarjaan. Akusto kytketään yleensä vähintään 24 V jännitteiseksi. Latauksensäädin mitoitetaan aurinkopaneelien tehon ja järjestelmän sähkönkulutuksen mukaan. On myös mahdollista käyttää yhdistelmälaitetta, missä latauksensäädin ja invertteri on rakennettu samaan laitteeseen.

Akusto 240 V aurinkosähköjärjestelmälle mökillä

Akustona kannattaa käyttää huoltovapaata AGM-akkua, joka on tarkoitettu aurinkosähköjärjestelmiin. Huoltovapaa AGM akku kestää suuritehoisen invertterin rajuja virranottopiikkejä akustosta huomattavasti paremmin kuin avoin akku. Huoltovapaan akun elinikä on selvästi invertterikäytössä avointa akkua pidempi.

Akuston jännite voi olla pienellä invertterillä 12 V, mutta isommilla inverttereillä akuston jännite pitää olla 24 V tai 48V. Nostamalla akuston jännitettä saadaan akustosta invertterille kulkeva virta pienennettyä järkevälle tasolle.

Akustoksi olemme usein kytkeneet huoltovapaita 240 Ah AGM-akkuja 2 kpl, jotka on kytketty sarjaan saavuttaaksemme 24 V jännitteen akustossa. Tällöin akusto on 240Ah/24V tämä vastaa siis 480 Ah/12V akustoa. Myös pienempitehoisia akkuja voidaan käyttää. Tällöin akkujen määrää kasvatetaan, että saavutetaan akuista saatava riittävä teho.

Akusto mitoitetaan huomioiden sähkönkulutus, sähkölaitteiden käynnistysvirrat ja aurinkopaneelien latausteho. Mikäli aurinkopaneeleiden teho on pieni akuston kokoon nähden, vaarana on akuston jatkuva alivaraus. Akuston jatkuva alivaraus tulee lyhentämään akkujen odotettua elinikää. Parempi tilanne on, että aurinkopaneeleiden teho on riittävä akkujen varaamiseen mahdollisimman nopeasti taas täydeksi. Akut talvehtivat täydessä varauksessa mökillä. Niitä ei tarvitse raahata kotiin.

Invertteri 240 V kesämökkijärjestelmiin

Invertterillä muutetaan akustosta saatava jännite 240 voltin vaihtosähköksi. Invertterin tehon mitoitukseen vaikuttaa sähkölaitteiden ottama teho ja akuston antama teho. Akuston kapasiteetti pitää olla riittävä, että invertteri pystyy syöttämään tarvittavan tehon sähkölaitteille. Sähkölaitteiden käynnistysvirrat on otettava huomioon. Esimerkiksi jääkaapin normaali käyntivirta on pieni, mutta käynnistysvirta on suhteettoman iso käyntivirtaan nähden. Lisäksi pitää huomioida, että käynnistysvirtojen aikana muiden laitteiden sähkönsyöttö ei häiriinny liiallisen yhteistehotarpeen takia.

Kesämökeille useasti hankitun invertterin teho on 2000 W. Käynnistysvirtaa invertterit saattavat antaa jopa kaksinkertaisen määrän nimellistehoon nähden muutaman sekunnin ajan.

Mihin 240 V kesämökkijärjestelmä soveltuu

Tällöin kaikki sähkölaitteet voivat olla verkkokäyttöisiä. Käytettävien laitteiden tehoa rajoittaa invertterin antama teho. Edellä mainittu invertteri (1600W) soveltuu syöttämään sähköä valaistukselle, jääkaapille, televisiolle, kannettaville tietokoneille, puhelimille, kahvinkeittimelle ja mikroaaltouunille. Kaikki sähkölaitteet eivät voi välttämättä olla samaan aikaan päällä, koska tällöin invertterin antama kokonaisteho ylittyy.

Lieden, lämmittimien ja muiden isotehoisten sähkölaitteiden kytkeminen järjestelmään ei käytännössä onnistu tai tulee kalliiksi saavutettuihin hyötyihin nähden. Mikäli invertterin tehoa kasvattaa pitää samalla kasvattaa myös akuston tehoa ja aurinkopaneelien kokoa. Kaikki järjestelmän pääkomponentit ovat toisistaan riippuvaisia. Edellä kuvatun järjestelmän hintaluokka on 2500 euron tietämillä. Hinta-arvio sisältää aurinkopaneelit, akuston, aurinkopaneelien telineen ja invertterin. Sähköasennukset tehdään samalla tavoin kuin jos kesämökki olisi liitetty sähkölaitoksen sähköverkkoon. Mikäli myöhemmin kesämökki halutaan liittää sähkölaitoksen sähköverkkoon, voidaan tehdyt sähköasennukset pienin muutoksin kytkeä sähkölaitoksen verkkoon.

SÄHKÖTOVI

Johdinkuja 2, 55700 Imatra
toimipiste 05-4734554
Tommi Villanen 0400-551066
asiakaspalvelu(at)sahkotovi.fi
y-tunnus 0980221-0